Golfbanor i Sverige

Sverige är ett golf-älskanden land och det finns många fina golfbanor i vårt avlånga land. Av naturliga skäl ligger de flesta i södra delen av landet. Här listar vi några av de bästa banorna i landet.

Halmstad GK, Norra

Under 1930-talet var det goda tider inom världsgolfen. Då började man bygga banor bland sandjordarna en bit från havet. Där bland skogar, parker, tallar och åar fick spelet en ny dimension. Banorna i engelska Surrey-Wentworth och Sunnigdale är bra exempel på det. Halmstad GK är också ett bra exempel. Banan ligger vackert belägen nära glove-145007_1280Tylösand, men lite mer inåt tallskogen. Här i ett eget rum återfinns en av Sveriges vackraste golfbanor. Här blir varje spelat hål ett minne. Arkitekten Rafael Sundblom skapade 1938 något som är unikt, inte bara för Sverige utan även utomlands. Banan blev 2005 utsedd till Sverigeetta och 2007 spelades Solheim Cup här. Banan visade sig då vara en utmaning även för den yttersta världseliten.

Barsebäck G&CC, Master Course

Barsebäcks golfbana är kanske Sveriges mest kända golfbana och perfekt för en tävling som Scandinavian Masters. Många besökare som kommmer hit förväntar sig en golfupplevelse utöver det vanliga och de flesta blir inte besvikna. Klubben har också väldigt höga målsättningar och har under 40 års tid hållit Barsebäck i toppskick.

Falsterbo

Falsterbo har ett unikt läge i hela Europa och den magnifika utsikten mot havet är hänförande för vilken golfveteran som helst. Golfproffset Adam Mednick har sagt ”Om jag bara fick spela en enda bana under resten av mitt liv skulle jag välja Fasterbo”. Banans är mycket spännande till sin karaktär med vilda blommar, gorse-buskar, vilda rosor, ljung och ett antal tallar. Med små men viktiga nivåskillnader och utomordentlig gräsväxt på greenerna utgör banan en utmaning för alla golfälskare. Runtomkring finns en unik och storslagen natur som bland annat utgör häckningsplats för många rovfåglar.

PGA Nationals

golf-155962_1280Dessa ägor tillhörde en gång i tiden Torups slott, men utgör numera Skandinaviens främsta golfresort. Några av den svenska golfvärldens absolut största eldsjälar har här lagt ner ett stort arbete. Resultatet är toppmoderna banor som i samklang med naturen och ett fantastiskt klubbhus med shop, restaurang och omklädningsrum. PGA Nationals banor är designade av Kyle Phillips, som är en av världens främsta banarkitekter.

Grönhögen Golf Links Country Club

På Öland nära Otteby ligger denna bana som blev spelklar 2004. Den förre tourspelaren Pierre Fulke har här förvandlat en handgrävd bana till en äkta linksbana. Östersjön syns från alla utslagsplatser. På några hål kommer du nästan i kontakt med havet. Vinden är hela tiden närvarande. Ett bra tips är därför att hålla bollen lågt. Här finns 90 torvade bunkrar som är anlagda efter brittiskt mönster. Undulerande greener och vidsträckta vattenranger gör banan både svårspelad och utmanande.